Υπ. Πολιτισμού: Είπε όχι στη δωρεά βραβευμένης εφαρμογής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπ. Πολιτισμού: Είπε όχι στη δωρεά βραβευμένης εφαρμογής

Οκτώβριος 19, 2015 - 20:19

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι μια βραβευμένη εφαρμογή δύο νέων Ελλήνων η οποία προσφέρθηκε δωρεάν στο κράτος δεν έγινε αποδεκτή, και πιο συγκεκριμένα από το υπουργείο Πολιτισμού. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση αιτιολογώντας την άρνησή του να ενσωματώσει στο ψηφιακό υλικό του την εν λόγω ανακοίνωση, επικαλούμενο λόγους νομιμότητας.

Η εφαρμογή Acropolis Rock είχε κερδίσει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards.

Η εφαρμογή προσφέρει μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό του στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε επισκέπτη. Παρέχοντας υψηλής ποιότητας πολυμεσικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις), η ξενάγηση μετατρέπεται σε μια ζωντανή διαδρομή που συνδέει τον επισκέπτη του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Ακόμη, το Acropolis Rock παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο, τις ώρες λειτουργίας του και το κόστος των εισιτηρίων. Δεν σταματάει όμως μόνο εκεί. Η εφαρμογή προτείνει στον επισκέπτη χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά, ενώ παράλληλα παρέχει οδηγίες πρόσβασης σε κάθε σημείο της πόλης με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Κι όλα αυτά, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο ή επιπλέον κόστος.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως αφενός έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τη δημιουργία εφαρμογών και αφετέρου αναφέρει πως επειδή οι δημιουργοί της εφαρμογής δεν είχαν πάρει άδεια για χρήση των φωτογραφιών, αυτό καθιστούσε ανέφικτη την αποδοχή της δωρεάς. Και, αν και στην περίπτωση της συγκεκριμένης εφαρμογής το υπουργείο προβάλλει πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση της εφαρμογής, σε άλλες περιπτώσεις η αιτιολόγηση της μη αποδοχής δωρεάν εφαρμογών κρίνεται επιεικώς ελλιπής.

Ωστόσο, ίσως το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρό στην υιοθέτηση παρόμοιων εφαρμογών από το Ελληνικό Δημόσιο. Αν μη τι άλλο, υπάρχει μια μερίδα ερευνητών και επιστημόνων εκεί έξω που καινοτομούν και επιθυμούν να διαθέσουν δωρεάν τους κόπους τους στην υπηρεσία του κράτους. Με την αρτηριοσκληρωτική πολιτική που επιδεικνύει το Ελληνικό Δημόσιο κατορθώνει μόνο να απογοητεύει και να διώχνει ανθρώπους που εργάζονται και παράγουν έργο για τη χώρα τους.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Lightbuzz Software να δωρίσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την εφαρμογή Acropolis Rock, μια ηλεκτρονική ξενάγηση της Ακρόπολης, φαίνεται ότι κανένα από τα εν λόγω άρθρα δεν στηρίχθηκε σε διασταύρωση πληροφοριών. 

Η επιλογή της εν λόγω εταιρείας να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε, μας αναγκάζει να διευκρινίσουμε δημοσία στοιχεία που περιέχονται στην αλληλογραφία της με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το ΤΑΠ, κατά την πάγια τακτική του, προβαίνει σε δημιουργικές συνεργασίες με κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ιδιωτών ή φορέων. Πόσο μάλλον, όταν αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο επ' ωφελεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. 

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones & tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play. 

Πρόκειται για εφαρμογές για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού. 

Το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 αρθ. 46, το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει: α) να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και β) να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ. Η αλληλογραφία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την εταιρεία Lightbuzz Software, που είχε ήδη παραγάγει το έργο της, κατέδειξε ότι για την συγκεκριμένη παραγωγή καμία εκ των άνω προϋποθέσεων δεν είχε πληρωθεί. 

Ως εκ τούτου η αποδοχή από το ΥΠΠΟ δεν ήταν πλέον δυνατή, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software.