Ματωμένα έθιμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ματωμένα έθιμα

Απρίλιος 26, 2017 - 13:25

Η απάνθρωπη πρακτική της κλειτοριδεκτομής συμβαίνει πίσω από τις διπλανές μας πόρτες, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα». Τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα προέρχονται από καταγγελία μέλους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανώνυμη καταγγέλλουσα, «στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποστεί το βασανιστήριο αυτό. Έχει οργανωθεί στους κόλπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τα hot spots, μία μικρή βιομηχανία από ''θεραπεύτριες'' που φροντίζουν να ''καθαρίζουν'' σωματικά και ηθικά τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες από οτιδήποτε συνδέεται με την υποτιθέμενη ντροπή που προκύπτει από τη σεξουαλικότητά τους. Εκτός από τις ηλικιωμένες γυναίκες που εκτελούν χρέη χασάπη, κάποιες φορές στη διαδικασία εμπλέκονται και άτυποι ιμάμηδες κάνοντας εκτομή, ραφή ή και μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων.

»Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μαρτύριο αυτό έχουν υποστεί ''κορίτσια κάτω των 15 ετών που ήρθαν με τους γονείς τους στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον''. Πολλά από αυτά είναι κυριολεκτικά μωρά, με κάποιες περιπτώσεις να αφορούν μέχρι και βρέφη λίγων μηνών. Κι αυτά όμως δεν εξαιρούνται και ακρωτηριάζονται με ξυράφι ή ψαλίδι από αυτόκλητες μαίες, χωρίς κάποιο αναισθητικό και υπό άθλιες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, οι εγγυήσεις υγιεινής προφύλαξης είναι μηδαμινές».

Κλειτοριδεκτομή δεν υφίστανται μόνο κορίτσια και βρέφη που κατάγονται από την Αφρική, σύμφωνα με την καταγγελία, αλλά και κορίτσια που κατάγονται από το Πακιστάν, την Ινδονησία και άλλες χώρες.

Ας πούμε τα αυτονόητα εδώ: Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλεται να προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια, τα νήπια και τα βρέφη από τη βάρβαρη αυτή πρακτική. Αλλά: Δεν υποτίθεται ότι η ελληνική Πολιτεία είναι ανεκτική απέναντι στα έθιμα, στις παραδόσεις και στις πρακτικές των μουσουλμάνων, των Αφρικανών και όλων γενικά των φιλοξενούμενων στη χώρα μας, ακόμα και αν στάζουν αίμα; Ή μήπως η ελληνική Πολιτεία δεν δέχτηκε ωραιότατα πέρυσι, ακόμα και παιδιά να αυτομαστιγώνονται στην τελετή της Ασσούρα στον Πειραιά; Ή μήπως η τελετή αυτή δεν αντιμετωπίστηκε από τις ΜΚΟ και από την «προοδευτική», για να μην πω «ό,τι να 'ναι» μερίδα του Τύπου, όχι απλώς με ανοχή αλλά με λατρεία;

Η δημοσιογράφος Ελένη Μπεριζιανογλου, η οποία είχε παρακολουθήσει το αυτομαστίγωμα των μουσουλμάνων στον Πειραιά, έγραφε στην Athens Voice (12.10.16): «''Πάλι καρφώνονται οι τρελοί στο στενό;'', ρωτάει ο κύριος στο διπλανό καφέ μόλις μας βλέπει με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια. Τελικά το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβει κανείς πόση έλλειψη κατανόησης σε άλλα θρησκευτικά έθιμα έχουμε, είναι μια μόνο φράση».

Θα ήθελα να την ρωτήσω αν θεωρεί ότι την ίδια κατανόηση πρέπει να έχουμε και απέναντι στην κλειτοριδεκτομή, η οποία για εμένα τουλάχιστον είναι το ίδιο απάνθρωπη και βάρβαρη, αλλά και επικίνδυνη, όσο το αυτομαστίγωμα με λεπίδες. Και όχι, δεν στέκομαι καθόλου στο αν το άτομο έχει επιλέξει να αυτομαστιγωθεί.

Γιατί; Γι’ αυτό:

«Βλέπω πολλά παιδιά τριγύρω», λέει η δημοσιογράφος που παρακολουθεί την Ασσούρα, «και ρωτάω τον Ασίντ αν επιτρέπεται να πάρουν μέρος στην τελετή. ''Στο τελετουργικό συμμετέχουν οι άνδρες πιστοί όποτε νιώθουν έτοιμοι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας''».

Δηλαδή, το ελληνικό κράτος που δίνει άδεια για να γίνει η γιορτή, μάς λέει: Είναι εντάξει να μαστιγώνονται με λεπίδες παιδιά για μια θρησκευτική γιορτή, αρκεί να το κάνουν μόνα τους! Και η δημοσιογράφος δεν σχολιάζει, λες και όλα τούτα συμβαίνουν σε έναν τόπο εξωτικό και όχι μέσα στον Πειραιά, και η ίδια έχει κληθεί να καταγράψει ένα γεγονός σε μια ξένη χώρα όπου δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι για την προστασία του παιδιού!

Και γιατί; Ε, πώς αλλιώς θα δείξουμε ότι είμαστε «προοδευτικοί» ως μέσον ενημέρωσης;..

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, αλλά εδώ στην Ελλάδα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση και ο Τύπος, αλλά και οι ΜΚΟ, τα αντιμετωπίζουν κατά πώς βολεύει. Ολόκληρη Γαλλία, με μεγάλη μεταναστευτική παράδοση, και δεν κατόρθωσε να τηρήσει τις ισορροπίες -βλέπουμε τι συμβαίνει με τη μαντίλα...

Η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να επιτρέπεις τη μία βαρβαρότητα και να δίνεις άδεια ως κράτος για να αυτομαστιγωθούν οι πιστοί μουσουλμάνοι (ανάμεσά τους και μικρά αγόρια, το τονίζω αυτό) σε δημόσιο δρόμο του Πειραιά επειδή φοράει τον μανδύα του εθίμου και επειδή θες να λέγεσαι κράτος ανοχής και να απαγορεύεις την άλλη, δηλαδή να πετσοκόβουν μικρά κορίτσια και θηλυκά βρέφη, η οποία επίσης φοράει τον μανδύα του εθίμου.

Για να δούμε, οι «προοδευτικοί» μας δημοσιογράφοι και πολιτικοί που θα σχολιάσουν το θέμα των κλειτοριδεκτομών, θα μιλήσουν για «έλλειψη κατανόησης των θρησκευτικών εθίμων των άλλων»; Αμφιβάλλω. Εξάλλου, πάντα είχαμε ως κράτος, έθνος, ως πολίτες δυο μέτρα και δυο σταθμά...

(Φωτογραφία: SOOC, από το ρεπορτάζ της Athens Voice)

Γαλανιάδη Εύα

Tags: