Ψώνια και τις Κυριακές; Το «μπαλάκι» στις Περιφέρειες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ψώνια και τις Κυριακές; Το «μπαλάκι» στις Περιφέρειες

Απρίλιος 26, 2017 - 13:23

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θέτουν εκ νέου οι θεσμοί στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε ως αντισυνταγματικό το  άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών τον χρόνο, οι θεσμοί επανεξετάζουν τις τελευταίες ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και επιδιώκουν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων. Ωστόσο δε θέτουν ζήτημα ανοίγματος και τις 52 Κυριακές.

Η κυβέρνηση, αίροντας τους περιορισμούς που σχετίζονται με το μέγεθος και το είδος των καταστημάτων, μεταφέρει την ευθύνη για την λειτουργία τις Κυριακές, αποκλειστικά στις αυτοδιοικητικές αρχές. Ωστόσο, το θέμα είναι, αν αυτό το πάγιο βήμα, γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.

Με το σημερινό καθεστώς,  δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για :

-τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα,

-εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης

– και εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος»(shops-in-a-shop) καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα,εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.